martes, 29 de diciembre de 2009

El CAVA: vi escumós de la celebració

Durant les festes de Nadal el Cava comença a omplir les nostres taules.


L'origen del Cava es troba associat a l'esplendor de la viticultura catalana de mitjans del segle XIX. Els estudis de microbiologia de Louis Pasteur aplicats al vi van representar poder controlar la segona fermentació a l’ampolla, i el descobriment del tap de suro va fer que no es perdessin les bombolles que es produeixen en el vi. Així va néixer el mètode tradicional o champenoise.

Durant el segle XIX, diverses famílies de Sant Sadurní d'Anoia inicien la recerca d'aquesta nova tècnica d'elaboració i l’apliquen a les bodegues de la zona vinculades l'Institut Agrícola Català de Sant Isidre. D’aquesta manera, naix el Cava, amb una identitat que li és pròpia i diferent de qualsevol altre vi escumós de qualitat.

El 1872, s'elaboren al municipi de Sant Sadurní d'Anoia les primeres ampolles de Cava seguint el mètode tradicional de segona fermentació a l’ampolla. S'inicia així l’elaboració i la vila es converteix en la capital neuràlgica del Cava.

Durant els anys vint es consolida al mercat espanyol tenint un gran creixement i consolidant-se internacionalment al llarg del segle XX. Hui en dia es un dels sectors vitivinícoles més dinàmics i pròspers. La producció d'ampolles a l'any ja supera les 220 milions que arribena cosumidors de tot el món.

Com és d'esperar el Cava compta amb l'IGP (Identificació Geogràfica Protegida) controlada pel prestigiós Consell Regulador del Cava.



Aquesta entitat s'encarrega d'una gran tasca com és orientar, vigilar i controlar la producció, l'elaboració i la qualitat dels vins escumats. Es a dir, vetlar pel prestigi de la denominació Cava i perseguir-ne l'ús indegut mitjançant funcions de defensa jurídica i institucional de la denominació.

El Cava es produeix a l'anomenada "Regió del Cava" formada per un total de 159 municipis de les províncies de Barcelona, Tarragona, LLeida, Girona, La Rioja, Àlaba, Saragossa, Navarra, València i Badajoz. Aquestes zones són les úniques amb capacitat legal per a produïr i comercialitzar aquest vi escumós amb la denominació Cava.

Per a degustar sabrosament aquesta beguda cal tenir en compte la temperatura, la copa i el servei.
-La temperatura adecuada es troba entre els 5 i els 8 graus, bé refredant-lo unes hores al frigorífic, o bé mitja hora a un recipient amb aigua i gel.
-La copa ha de ser de cristall fi transparent i aflatuda o en forma de tulipà per a conservar el sabor.
-El servei es realitzarà inclinant suaument la copa i sense omplir més de 2/3 de la seua capacitat.






No hay comentarios:

Publicar un comentario