jueves, 31 de diciembre de 2009

Les begudes espirituoses i les seues combinacions

Com ja vam parlar a aquest bloc sobre el Consell Regulador de Denominacions Específiques de les Begudes Espirituoses Tradicionals d'Alacant. Avuí faré una xicoteta explicació sobre les diferents combinacions que podem fer amb aquestes begudes tan conegudes per a nosaltres.

El Café d'Alcoi és resultat de la maceració de café aràbica amb alcohol i té una gradació d'entre 15% i 25% en volum. Naix a Alcoi al segle XIX durant la Revolució Industrial, els obrers el feien a casa per emportar-se'l a les empreses i aguantar tota la jornada.
A l'actualitat es pot prendre en diverses combinacions:
"Plis-play" o "Burret": Una part d'aperitiu de Café d'Alcoi i una o dos de cola amb gel.
"Mentira": Una part d'aperitiu de Café d'Alcoi i dos de llimó.
"Negreta": Una part d'aperittiu de Café d'Alcoi i tres parts de cervesa.
"Sellet": Només a un petit got, rep aquest nom pel got en que es veu.
"Pingüí" o "Barraqueta": Una part d'aperitiu de Café d'Alcoi i tres d'orxata.
El Cantueso s'obté de la destilació de la flor i el pedúncle del Catueso en alcohol agrícola. La gradació es d'entre 25% i 35%. té un contingut mínim de 100 grams de sucre per litre.


L'Herbero de la Serra de Mariola és una beguda espirituosa anisada a l'Alcoià i el Comtat, s'obté mitjançant la destilació i la maceració d'herbes recolectades a la Serra de Mariola. La seua gradació és d'un 22 a un 40%.
Amb la combinació de tots dos s'obté una forta beguda anomenada "Mesclaet".
L'Anís Paloma de Monforte del Cid es resultat de la destilació de d'Anís Verd y/o Anís Badiana. Té un grau alcoholic molt alt amb un volum d'entre 40 i 55%. El máxim de sucre per litre és de 50 grams.

L'Anís Paloma pot ser combinat de deverses formes:
"Paloma" (Monfort): El caràcter sec d'aquest anís es apropiat per a combinar-lo amb aigua gelada donant lloc a una beguda molts blanca i opalescent anomenada "Nuvolet".
"Barrejat" (Castelló de la Plana): Combinat d'Anís de Monfort amb mistela.
"Canari" (Aigües): Un dit de xarop de llimó, dos dits d'Anís de Monfort i la resta del got amb aigua. A Altea rep el nom de "Gall".
"Sequet" (Mutxamel): Es pren d'un colp una copa d'anís i seguidament un got d'aigua.
"Marquesa" (Xixona): Una part d'Anís de Monfort i tres parts de llimó o café pedregat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario