jueves, 31 de diciembre de 2009

Colpets, xicotets però fortets

Pareix un gotet xicotet i innocent. El veus i penses "un glop i au!". Quan el beus sents un sabor dolç que en mil·lèssimes de segon comença a cremar i a provocar irritació com si fós un ferro al roig viu adintrant-se en la gola. Aquesta sensació és la més habitual quan beus xupitos. No obstant, aquesta impressió varia segons els ingredients i el tipus.

Altres xupitos tenen un sabor agradable i traicioner, beus un i creus que pots fer-te un altre, i quan portes 5 la innocència d'allò begut convida al dimoni al teu interior. Alces el cap i tot pega voltes.
A continuació presentaré alguns exemples de xupitos per a preparar a festes amb amics o coneguts i impressionar amb la beguda més traicionera.

El Jellyfish o Medusa:
-A un got de xupito gelat es tira 1/2 de tequila, un altre de sambuca i 2 o 3 gotetes de tabasc.
El seu nom es deu que la sensació quan entra dins de nosaltres es semblant a engolir-se aquest "bonic" animalet. A més, l'efecte del tabasc al got simula la forma d'una medusa. La gradació d'aquesta Medusa és d'un 39% i l'embriaguesa no tarda a aplegar quan el beus. Però és sense dubte una opció per a entrar en calor.
B-52
-Aquest bombarder és utilitzat pels Estats Units des de 1955. La seua elaboració és trifàsica, es a dir, conté 3 licors diferents que, amb delicadesa, poden dibuixar l'interior del got. Aquests licors són Kahlúa, Baileys i Cointreau, 1/3 per a cada ingredient. S'han de vertir els tres licors amb l'ordre establert, intentant formar capes amb una cullereta i molta suavitat. El B-52 té una gradació etílica del 23%.
La Cucaracha (Panerola en català)
-Aquest taponet és original de Mèxic el nom es deu a que tots els que se la prenen ilustren la forma en que camina una panerola marejeda quan ixen del bar. Aquesta beguda no pot negar la seua procedència debut als seus ingredients i a la seua preparació: 1/2 de tequila i 1/2 de licor de café elaborades a un got de cristal al que es pren foc amb una cullereta petita. Mentres es crema l'alcohol s'ha de beure amb una canyeta de plàstic amb precaució. Quan s'estima convenient i abans de que s'apague la flama s'ha de beure per a gaudir del seu sabor explosiu i de la seua gradació del 32%.
A Xixona també s'anomena "Cucaracha" a un xupito flamejat fet amb Tia Maria i Vozka, amb idèntic procés d'elaboració.

Pousse Café
-Amb 5 ingredients és un dels colpets més variats. Aquests són granadina, cointreau, crema de menta, galliano i brandy, 1/5 per a cada ingredient. Que superposats, amb moltíssima delicadesa, en ordre s'obté un arc de Sant Martí fet amb cinc capes. Aquest fou el primer colpet de begudes superposades s'utilitzà a França a finals del segle XIX. Als anys 20 el Pousse Café era un dels més selectes còctels entre les dones de la alta societat i es solia beure a l'hora del café. Aquest xupito conté 29% d'alcohol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario