lunes, 14 de diciembre de 2009

La "Queimada", un ritual mil·lenari



La "Queimada" gallega, és un dels rituals més difosos realitzat amb aiguardent.
L'elaboració del brebatge conté una mescla de cultures com la cèltica -elements poètics de conjurs-, romànics, germànics -el plaer per posar-se ebris de manera col·lectiva i el gust per la beguda encesa en flames- i àrabs -el sucre i l'aiguardent-.
Estableix el seu origen entre al segle XI coincidint amb la construcció de la Catedral de Santiago.

L'aiguardent es crema afegint sucre, pells de taronja i llimó, café o vi. Amb un bon pols es pren foc i es remou amb un cullerot mentre es recita un ancestral conjur.
Quan les flames agafen un color blavenc estarà llest per a fer-se servir.

El conjurament consisteix en una cançó antiga que tracta de purificar les ànimes amb el foc així com asustar a les bruixes i als dimonis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario